27.dorsz z warzywami w sosie maślanym

Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.27)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Ilość osób:
4

Przepis

Sos maślany
140 g masła
50g wędzonego łososia
3 ząbki czosnku
mały pęczek natki
3 łyżki soku z cytryny

Warzywa
140 g marchwi
140 g pora
140 g ziemniaków

Dorsz
4 porcje filetów z dorsza (à 200 g)
sól i pieprz
100 g mąki
2 łyżki oleju roślinnego
kawałek masła


Przygotowanie sosu maślanego
Łososia pokroić na kawałki. Czosnek drobno pokroić lub przecisnąć przez praskę. Stopić w rondlu masło, dodać łososia i czosnek, podgrzewać na małym ogniu ok. 10 minut. Odstawić na 30 minut. Odcedzić łososia i czosnek, dodać do masła sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem i wymieszać.
Oberwać listki natki z łodyżek, blanszować we wrzątku przez 1 minutę, odcedzić, zahartować w zimnej wodzie z lodem, odcisnąć i posiekać.

Warzywa
Marchew i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Por naciąć wzdłuż, umyć i pokroić w kawałki wielkości pozostałych warzyw. Warzywa ugotować we wrzątku lub na parze do miękkości, odcedzić, przelać zimną wodą i osączyć.

Dorsz
Kilka razy naciąć filety od strony skóry. Oprószyć je solą i pieprzem i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić masło. Włożyć rybę mięsem do dołu. Smażyć na średnim ogniu 4 minuty i delikatnie odwrócić na drugą stronę. Smażyć następne 4 minuty. Przed podaniem podgrzać warzywa i zblanszowaną natkę w sosie maślanym, wyłożyć na talerze i ułożyć na warzywach porcje ryby.

© Paul Rankin

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE