Dorada bellavista

Dorada bellavista
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.30
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
40 minut

Składniki:

  • 8 filetów z dorady
  • 300 g cukinii
  • 300 g marchwi
  • 2 cebule dymki
  • szalotka
  • pęczek bazylii
  • pęczek pietruszki
  • kieliszek białego
  • wytrawnego wina
  • 6 łyżek oliwy Extra Vergine
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Obieramy szalotkę, myjemy, osuszamy i siekamy. Usuwamy końcówki cukinii i marchwi, obieramy i myjemy; połowę cukinii i marchwi kroimy w słupki, a pozostałe w talarki. Obieramy cebule dymki z zewnętrznych twardych liści i zielonej części, myjemy i kroimy w słupki. W osolonej, wrzącej wodzie zanurzamy na minutę talarki marchwi i cukinii; odcedzamy i odstawiamy na później. Gotujemy na parze osobno cukinie, marchew i cebulę i odcedzamy. Na patelni z 2 łyżkami oliwy smażymy do zeszklenia szalotkę; dodajemy słupki marchwi, cukinii, cebuli i smażymy 2 minuty; doprawiamy solą i pieprzem. Układamy filety z dorady pomiędzy dwiema warstwami papieru do pieczenia (lekko posmarowanego wodą), filety lekko ubijamy i wyrównujemy krawędzie nożem. Skrawki ryby mielimy, wkładamy do miski, dodajemy przygotowane wcześniej słupki marchwi, cukinii i cebuli, dodajemy niedużą ilość posiekanej pietruszki i bazylii, i szczyptę soli i pieprzu. Układamy filet z dorady na desce do krojenia, nakładamy 1/4 masy i przykrywamy filetem. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy niedużą ilością posiekanej pietruszki i bazylii. W taki sposób przygotowujemy kolejne filety, do wyczerpania się składników. Wkładamy filety do posmarowanej oliwą foremki; na każdej porcji układamy naprzemiennie talarki cukinii i marchwi (powinny lekko nachodzić na siebie jak łuski) i smarujemy niedużą ilością oliwy. Wlewamy wino i przykrywamy foremkę folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° Celsjusza i pieczemy filety z dorady 7-8 minut. Przygotowujemy sos: pomidory zanurzamy we wrzącej wodzie; odcedzamy, usuwamy skórę i nasiona, kroimy w kostkę. Wkładamy do miski, dodajemy pokrojone na kawałki czarne oliwki, posiekany szczypiorek, oliwę, ocet, szczyptę soli i pieprzu i dokładnie mieszamy składniki. Podajemy filety z dorady z sosem z pomidorów i oliwek.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE