Przepisy na świąteczne potrawyPrzepisy na świąteczne potrawy

Zupa-krem z ziemniaków

Zupa-krem z ziemniaków
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

W dużym stalowym garnku albo na patelni podsmaż boczek, aż zrobi się chrupiący. Przełóż go na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem. Na niewielkim ogniu podsmaż pokrojonego pora aż będzie szklisty i miękki (ok. 5 min). Dodaj ziemniaki, bulion i tymianek, częściowo przykryj i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie (ok. 20 min). Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj zupę ręcznym mikserem na gładkie puree. Dodaj śmietanę, dopraw zupę do smaku wymieszaj i podgrzej przed podaniem. Podawaj w miskach z garścią tartego cheddara, zesmażonym boczkiem i odrobiną posiekanego szczypiorku.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE