Zasmażane brokuliki

Zasmażane brokuliki
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Anne Burrell

Seria kulinarna:
Sekrety szefowej kuchni (odc. 16)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
20 minut

Składniki:

  • sól
  • pęczek brokulików (twarde
  • pozbawione liści części łodyg należy usunąć)
  • oliwa extra vergine
  • 3 ząbki czosnku
  • zmiażdżone
  • szczypta płatków chili

Kalkulator wag i miar

Przepis

Zagotuj dobrze osoloną wodę w dużym garnku. Przygotuj miskę z dobrze osoloną lodowatą woda. Włóż brokuliki do wrzącej wody i gotuj przez minutę. Wyjmij brokuliki z wrzątku i natychmiast zanurz w lodowatej wodzie. Kiedy ostygną, wyjmij je w wody i osusz. Możesz podsmażyć je od razu lub odstawić i zająć się nimi później. Wlej oliwę na dużą patelnię. Dodaj zmiażdżony czosnek i płatki chili. Rozgrzej na średnim ogniu. Kiedy czosnek się zrumieni i zacznie pachnieć, usuń go z patelni. Wypełnił już swoje czosnkowe przeznaczenie. Na patelni umieść brokuliki. Potrząsaj patelnią, by brokuliki dobrze pokryły się oliwą. Pamiętaj, warzywa zostały już wcześniej obgotowane. W razie potrzeby dodaj trochę oliwy i soli.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE