Zapiekane jaja

Zapiekane jaja
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 5.00
Seria kulinarna:
Minimalista (odc.45)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przepis



Jaja zapiekamy przez ok. 15 minut, jest to najwolniejszy sposób na ugotowanie ich (wiem, że jeśli się uprzeć, wszystko można gotować i 5 godzin). To jest najłatwiejszy sposób na przygotowanie dużej ilości jaj.

Jaja wbijamy do kokilki z dowolnymi dodatkami, zapiekamy, aż białko się zetnie. Koniec przepisu.

Ta metoda ma wiele zalet: można użyć jedną lub dwadzieścia kokilek, można zapiec jajko z oliwą lub z masłem, można dodać dowolne dodatki. Na przykład ja w programie dałem masło, pomidora i szynkę parmeńską. To dopiero początek. Można dodać ugotowany i posiekany szpinak, gotowane i pokrojone szparagi, uzupełnić łyżką śmietanki. Każde warzywo w zasadzie się nadaje. Szynka parmeńska jest niewątpliwie wyszukanym dodatkiem, ale równie dobrze można użyć pokrojonego gotowanego boczku lub kiełbasy, lub zwykłej szynki. Szczypta startego parmezanu na wierzch nigdy nie zaszkodzi.
Mimo że proste, danie jest niewątpliwie eleganckie, a nie wymaga dużo zachodu.

© Mark Bittman

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE