Włoska sałatka z bazylią w ziołowym winegrecie z czerwonego octu winnego

Włoska sałatka z bazylią w ziołowym winegrecie z czerwonego octu winnego
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.15)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Przepis

Sałatka
pół ciabatty, pokrojonej w kostkę
kilka łyżeczek oliwy z oliwek
1 sałata rzymska, lub 1 paczka mieszanki liści różnych sałat
garść liści świeżej bazylii
1 czerwona cebula, pokrojone w cienkie plasterki, lub trochę marynowanej czerwonej cebuli
sól i pieprz

Winegret
½ szklanki czerwonego octu winnego
1 szklanka oliwy z oliwek extra virgin
5-6 łyżek startego sera Pecorino Romano
2 łyżki musztardy dijońskiej
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka suszonej bazylii
sól i pieprz

Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Obtocz kawałki ciabatty w oliwie, rozłóż je na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na jakieś 15 minut, aż będą złocisto-brązowe.
Przygotuj winegret. Wymieszaj wszystkie składniki, aż otrzymasz gładki, gęsty płyn. Można to zrobić ręcznym blenderem, w stojącym blenderze, lub nawet w misce tradycyjną trzepaczką. Ja najbardziej lubię ręczny blender. Najłatwiej się go myje. Porwij liście sałaty na mniejsze kawałki. Wymieszaj z liśćmi bazylii, czerwoną cebulą i hojnym chlustem winegretu. Posyp grzankami z ciabatty i dopraw solą i pieprzem.

© Michael Smith

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE