Przepisy na świąteczne potrawyPrzepisy na świąteczne potrawy

Wiśnie w kirszu

Wiśnie w kirszu
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes za stołem (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne

Składniki:

  • 100 ml kirszu
  • 100 g cukru
  • 150 ml wody
  • syrop gruszkowy (z gruszek z puszki)
  • 450 g świeżych wiśni

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Rozgrzej kirsz w rondelku. Podpal, żeby pozbyć się alkoholu. Wystarczy 15 sekund. Przykryj większym rondlem, żeby ugasić płomień. Dodaj cukier, wodę i resztę syropu gruszkowego z puszki. Doprowadź do wrzenia. Z wiśni usuń pestki. Pracę ułatwi ci drylownica. Owoce zalej gorącym sosem i pozostaw do wystygnięcia. Można je przechowywać w słoiku przez kilka tygodni. Im dłużej, tym są smaczniejsze. Podawaj z mrożonym kremem gruszkowym jako elegancki deser.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE