Tłuczone ziemniaki z oliwą i smażone pomidorki

Tłuczone ziemniaki z oliwą i smażone pomidorki
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Ideał (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
2 godziny

Przygotowanie:


Składniki:
12 kiełbasek merguez z jagnięciny

Do ziemniaków:
6 ziemniaków do pieczenia o łącznej wadze ok. 1,8 kg
1 główka czosnku, podzielona na ząbki ze skórką
120 ml oliwy extra vergine plus nieco do skropienia
1 łyżka suszonego tymianku lub posiekanego świeżego
garść posiekanej natki

Do smażonych szalotek:
3 szalotki, pokrojone w krążki i rozdzielone
garść mąki
½ litra oleju do smażenia
szczypta pieprzu cayenne

Na tłuczone ziemniaki:
1 łyżka cukru
5 łyżek oliwy extra vergine
3 ząbki czosnku
kilka łodyg tymianku
200 g pomidorków wiśniowych

Do podania:
cząstki cytryny

Przygotowanie:
Ziemniaki: rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umyj ziemniaki i mokre ułóż na blasze. Pomiędzy nimi ułóż ząbki czosnku. Dopraw morską solą i piecz 20 minut. Odłóż czosnek, zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz ziemniaki jeszcze 5-7 minut, aż staną się rumiane i chrupiące. Wyjmij je z piekarnika i ostudź.
Krążki z szalotek oprósz mąką za pomocą sita. Strząśnij nadmiar mąki. Rozgrzej olej do smażenia w dużym rondlu o grubym dnie i smaż 5-7 minut, aż stanie się rumiana i chrupiąca. Wyjmij łyżką cedzakową i odłóż na papier kuchenny do osączenia. Dopraw pieprzem cayenne i solą. Trzymaj w cieple.
Smażone pomidorki: w małym rondlu o grubym dnie lub na patelni na średnim ogniu rozpuść cukier w 2 łyżkach wody. Wlej oliwę, dodaj czosnek i tymianek. Trzymaj na średnim ogniu i od czasu do czasu zakręć patelnią. Kiedy czosnek i tymianek zaczną się karmelizować, zanurz pomidorki na gałązce i delikatnie nimi zakręć nim zakryjesz garnek. Po kilku minutach pomidorki zaczną pękać. Wtedy wyłącz gaz i pozostaw je na minutę. Smaż kiełbaski na patelni z odrobiną oliwy 7-10 minut, często obracając, aż się zrumienią. Obierz ziemniaki i czosnek, podgrzej oliwę w dużym rondlu. Czosnek podsmażaj kilka minut z tymiankiem na wolnym ogniu. Pojedynczo dorzucaj ziemniaki i rozgniataj widelcem, mieszając z pozostałymi składnikami. Na końcu dopraw solą i pieprzem. Skrop oliwą extra vergine. Na talerz nałóż ziemniaki i udekoruj szalotkami oraz natką. Skrop oliwą extra vergine. Obok ułóż pomidorki, kiełbaski i cząstki cytryny.


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE