Tarta czekoladowo-śliwkowa

Tarta czekoladowo-śliwkowa
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 4.40
Seria kulinarna:
Wypieki i desery Paula Hollywooda (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
6

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:
  • 175 g mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g zimnego masła, pokrojonego w jednocentymetrową kostkę
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki zimnej wody
Masa:
  • 150 g suszonych śliwek, pokrojonych na ćwiartki
  • 1 łyżka brandy
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 50 ml wrzątku
  • 75 g ciemnej czekolady, połamanej na małe kawałki
  • 125 ml śmietany 30-36%
  • 200 g mascarpone
  • 2 średnie jaja, ubite

Kalkulator wag i miar

Przepis

Śliwki:
Włóż do miseczki śliwki i zalej brandy i esencją waniliową. Wlej wrzątek i odstaw, żeby nasiąkły (na przynajmniej kilka godzin, najlepiej na noc).

Ciasto:
Przesiej mąkę, cukier puder i kakao. Dodaj masło i delikatnie rozetrzyj palcami do uzyskania konsystencji kruszonki, lub zmiksuj w malakserze.

W oddzielnej misce zmieszaj żółtko z sokiem z cytryny i wodą. Wlej płyn do mąki i rozmieszaj nożem. Dodaj odrobinę wody, jeśli trzeba. Kiedy zacznie się formować ciasto, zagnieć delikatnie ręką i uformuj kulę. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 15 minut.

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

Rozwałkuj ciasto na lekko oprószonej mąką stolnicy i wyłóż nim formę do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 23 cm i głębokości 3,5 cm zostawiając nadmiar ciasta nad brzegiem formy. Zachowaj nieco surowego ciasta na wypadek, gdyby trzeba było później załatać jakieś pęknięcia. Ciasto przykryj papierem do pieczenia i wsyp kulki do pieczenia lub fasolę.

Piecz 15 minut, potem usuń kulki do pieczenia i papier i wstaw do piekarnika na 8 minut, lub aż ciasto będzie wyglądało na suche.

Ostrym nożem odkrój nadmiar ciasta znad brzegu formy. Jeśli trzeba, załataj pęknięcia. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180°C.

Masa:
Czekoladę i śmietanę umieść w naczyniu w kąpieli wodnej i poczekaj mieszając od czasu do czasu, aż czekolada się roztopi. Zdejmij z ognia i odstaw na trzy minuty do przestygnięcia. Potem energicznie mieszając dodaj mascarpone i jaja. W masie nie powinno być żadnych grudek.

Dodaj śliwki wraz z płynem, w którym się moczyły. Masę wlej do formy z ciastem. Piecz 20-25 minut, aż masa stężeje, ale będzie nieco luźna na środku. Zostaw w formie, aż wystygnie.

Podawaj w temperaturze pokojowej z bitą śmietaną.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE