Babeczki bananowo-orzechowe

Babeczki bananowo-orzechowe
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Aaron Craze

Seria kulinarna:
Rude Boy w kuchni (odc.8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przepis



Na babeczki:
400 g masła
400 g drobnego cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
3 jajka
3 banany
200 g orzechów pekanowych
400 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 czubata łyżeczka cynamonu
szczypta soli

Na krem:
250 g cukru pudru
250 g miękkiego masła
szczypta soli
mleko
żółty barwnik spożywczy
jadalne kulki, kwiatki, gwiazdki do dekoracji


Babeczki:
Rozgrzać piekarnik do 180°C (160°C, jeśli z obiegiem powietrza) i przygotować blachę i papierowe foremki do babeczek. Masło, cukier i wanilię utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku i ucierać, aż się połączą. Dodać rozgniecione widelcem banany oraz posiekane orzechy. W oddzielnym naczyniu połączyć mąkę, cynamon i proszek do pieczenia, po czym dodać suche składniki do masy i starannie połączyć. Równe porcje ciasta nałożyć łyżką do foremek. Piec 20-25 minut, lub aż wyrosną i zrumienią się. Gotowe babeczki ułożyć na ruszcie i zostawić do wystygnięcia.

Krem:
Utrzeć masło z cukrem i barwnikiem. Dodać odrobinę mleka i szczyptę soli. Dokładnie połączyć. Gotowy krem nałożyć na babeczki przy pomocy rękawa cukierniczego. Babeczki udekorować według uznania.

Przepis opracowany na podstawie programu „Rude Boy w kuchni”.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE