Tajwański chano main - smażony makaron

Tajwański chano main - smażony makaron
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Tajemnice domowych przepisów (odc.8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia tajwańska
Ilość osób:
6

Przepis


Składnik
500 g cienkiego makaronu ryżowego
6 ząbków czosnku, drobno posiekanych
250 g tłustej wieprzowiny, zmielonej
2 łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków
3 chińskie grzyby, namoczone w wodzie i pokrojone w kostkę
6 łyżek lekkiego sosu sojowego
szczypta cukru
1 średnia cebula, pokrojona na plasterki i usmażona
olej do smażenia
1 pęczek dymki, tylko zielone części, pokrojone na 2-3 cm kawałki
½ szklanki pokrojonej na zapałkę marchewki
dodatkowe 125 ml lekkiego sosu sojowego
500 ml wody
2 szklanki kiełków fasoli
1 posiekany pęczek szczypioru czosnku
kilka listków kolendry

Przygotowanie
Namoczyć makaron we wrzątku, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić na sitku. Uważać, żeby się nie rozgotował. Na patelni podsmażyć czosnek, dodać zmieloną wieprzowinę i przyprawę 5 smaków. Podsmażyć, aby przyprawa była bardziej aromatyczna. Dodać grzyby i sos sojowy, szczyptę cukru i wlać tyle wody, aby pokryła mięso. Przykryć i dusić 50 minut, potem dodać cebulę i dusić jeszcze 10 minut. W woku podgrzać olej na dużym ogniu, podsmażyć dymki, dodać marchewkę. Wlać dodatkowy sos sojowy i szklankę wrzątku. Włożyć makaron i wymieszać. Dodać kiełki fasoli i szczypior czosnku. Wymieszać i nałożyć na duży talerz. Polać makaron sosem mięsnym i przybrać listkami kolendry.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE