Tajska zupa ostro-kwaśna z małżami

Tajska zupa ostro-kwaśna z małżami
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.88)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska

Składniki:

  • 750 g świeżych małż
  • umytych w zimnej wodzie i oczyszczonych
  • 3 szklanki wody
  • 1 łyżka ostrego tajskiego sosu sriracha
  • duża szczypta soli
  • czubata łyżka cukru
  • sok z 1 limonki
  • garść liści kolendry

Kalkulator wag i miar

Przepis

Włóż małże do dużego garnka, zalej wodą, dodaj sos sriracha, sól i cukier. Szczelnie przykryj garnek pokrywką i gotuj, aż wszystkie muszle się otworzą. Wyrzuć zamknięte muszle. Przed podaniem wyciśnij do garnka sok z limonki i włóż liście kolendry.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE