Szynka parmeńska z melonem lub grissini

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni (odc.14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Przepis

Należy owijać melona szynką w ostatniej chwili lub podać na tym samym półmisku osobno, tak, aby goście sami łączyli te dwa składniki, ponieważ od soku z melona szynka zwilgotnieje i straci przyjemną fakturę. Melon powinien być słodki i dojrzały.
Kiedy podaje się szynkę z paluchami drożdżowymi grissini dzieje się podobnie, z tym, że to szynka oddaje wilgoć suchym paluchom i tracą one chrupkość. Należy tego unikać, więc najlepiej jeśli goście sami owijają grissini plasterkiem szynki i dodają kilka gałązek rukoli.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE