Spanakopita

Spanakopita
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Emeril Lagasse

Seria kulinarna:
Esencja smaku Emerila (odc. 5)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
1 godzina

Przepis

Składniki

300g mrożonego szpinaku
1/4 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
1 łyżeczka suszonej bazyli
1 duże rozmieszane jajko
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 opakowanie pokruszonego sera feta
24 rozmrożonych płatów ciasta filo
340 gram niesolonego masła


Przygotowanie

Umieścić blachę na środkowej półce piekarnika. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni. Wyłożyć blachę papierem pergaminowym. Odcedzić dokładnie rozmrożony szpinak na durszlaku. Nadmiar wody ze szpinaku wycisnąć. Szpinak włożyć do miski. Dodać sól, pieprz, oregano, natkę pietruszki, bazylię. Wymieszać wszystko z wbitym jajkiem, oliwą i sokiem z cytryny. Dodać ser feta i połączyć wszystkie składniki. Odstawić. Delikatnie rozwinąć pojedyncze warstwy ciasta filo*. Rozwinąć pojedynczy płat ciasta filo na stolnicy i następnie posmarować stopionym masłem. Umieścić kolejny płat ciasta na wierzchu pierwszego i posmarować masłem. Czynność powtórzyć jeszcze 2 razy w celu utworzenia 4 warstw. Przy użyciu ostrego noża pociąć ciasto na 3 paski. Umieścić 2 łyżki szpinakowego farszu 2,5 cm od krawędzi każdego paska. Dolny, prawy róg ciasta chwycić między palce i złożyć tak, aby utworzyć pierożka z nadzieniem. Powtórzyć czynność z lewym, dolnym rogiem ciasta. Kontynuować składanie. Pierożki umieścić na przygotowanej blasze. Posmarować pierożki masłem. Powtórzyć wszystkie czynności z pozostałymi płatami ciasto filo do momentu zużycia całego farszu. Pierożki umieścić na blasze w odległości 2.5 cm. Piec 15 minut do uzyskania złocistego koloru. Pierożki wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na blasze. Podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej.

* Wilgotną ściereczkę lub papierowy ręcznik umieścić między płatami ciasta filo, aby pozostałe płaty utrzymywały swoją wilgotność. Ciasto ma tendencję do wysychania.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE