Dip z bakłażana

Przygotował:

Ainsley Harriot

Seria kulinarna:
Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka

Składniki:

  • 1 spory bakłażan
  • sok z połówki cytryny
  • kilka łyżek oliwy
  • rozgnieciony ząbek czosnku
  • szczypta mielonego kminu
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • łyżka gęstego jogurtu dobrej jakości (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz do smaku

Kalkulator wag i miar

Przepis

Bakłażan ponakłuwać widelcem i opiekać na grillu lub w piekarniku 20-30 minut, aż skórka zmarszczy się, ściemnieje i zacznie odchodzić. Opieczony bakłażan przekroić i łyżką wyjąć upieczony miąższ, przełożyć do moździerza lub miski. Rozetrzeć z oliwą i sokiem z cytryny na pastę, dodać rozgnieciony czosnek, kmin, natkę, ewentualnie jogurt, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Mus z bakłażana można podawać np. do opieczonego na grillu chlebka pita.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE