Dip z bakłażana

Oceń przepis:
Przygotował:
Ainsley Harriott
- Seria kulinarna:
- Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia grecka
Składniki:
- 1 spory bakłażan
- sok z połówki cytryny
- kilka łyżek oliwy
- rozgnieciony ząbek czosnku
- szczypta mielonego kminu
- łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- łyżka gęstego jogurtu dobrej jakości (opcjonalnie)
- sól
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Bakłażan ponakłuwać widelcem i opiekać na grillu lub w piekarniku 20-30 minut, aż skórka zmarszczy się, ściemnieje i zacznie odchodzić. Opieczony bakłażan przekroić i łyżką wyjąć upieczony miąższ, przełożyć do moździerza lub miski. Rozetrzeć z oliwą i sokiem z cytryny na pastę, dodać rozgnieciony czosnek, kmin, natkę, ewentualnie jogurt, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Mus z bakłażana można podawać np. do opieczonego na grillu chlebka pita.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Kuchnia grecka
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze