Sernik z dynią i bourbonem

Sernik z dynią i bourbonem
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Kurs gotowania Donny Dooher (odc.16)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przepis

Spód
1 szklanka (250 ml) drobno posiekanych orzechów pekan.
½ szklanki (125 ml) mąki
½ szklanki (125 ml) brązowego cukru
¼ szklanki (60 ml) pokruszonych herbatników z mąki grahama
2 łyżki stołowe (30 ml) niesolonego, miękkiego masła
1 żółtko

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. posmarować tortownicę masłem, wyłożyć dno i boki pergaminem.
Połączyć orzechy, mąkę, cukier, pokruszone herbatniki, masło i żółtko. Wyłożyć masę na dno tortownicy, wyrównać i ugnieść. Piec 10 minut, odstawić do przestygnięcia.

Masa
1 ½ szklanki (375 ml) puree z dyni
½ szklanki (125 ml) brązowego cukru
2 ubite jajka
½ łyżeczki (2 ml) mielonego cynamonu
½ łyżeczki (2 ml) mielonej gałki muszkatołowej
½ łyżeczki (2 ml) sproszkowanego imbiru
½ łyżeczki (2 ml) gruboziarnistej soli
750 g serka kremowego
½ szklanki (125 ml) syropu klonowego
2 łyżki stołowe (30 ml) bourbonu
2 łyżki stołowe (30 ml) kwaśniej śmietany

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 150 stopni C. Połączyć dynię, cukier, jajka, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir i sól. Utrzeć ser z syropem i bourbonem, aż będzie gładki. Wymieszać ze śmietaną i masą dyniową. Wlać na podpieczony spód. Piec 60 – 70 minut, aż środek ciasta pozostaje nieruchomy, gdy poruszymy tortownicą. Odstawić do przestygnięcia.


Polewa
1 szklanka (250 ml) kwaśniej śmietany
1 łyżeczka (5 ml) bourbonu
1 łyżeczka (5 ml) cukru

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Połączyć śmietanę z bourbonem i cukrem. Rozsmarować na przestudzonym serniku. Piec 10 minut. Wyjąć i odstawić na kwadrans. Schłodzić 3 godziny w lodówce.
Wyjąć z tortownicy, usunąć pergamin, pokroić i podać.


© Donna Dooher

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE