Sałatka z rukoli i fenkułu z octem balsamicznym i chrupkami z parmezanu

Sałatka z rukoli i fenkułu z octem balsamicznym i chrupkami z parmezanu
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.80)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Przepis

Parmezanowe chrupki
1 szklanka startego sera parmiggiano reggiano
1 łyżka nasion kopru włoskiego

Sałata
450 g umytej rukoli
1 bulwa fenkułu, pokrojona na cienkie plasterki, razem z zieloną częścią łodygi
10 suszonych na słońcu pomidorów, cienko pokrojonych

Dressing
3 łyżki bardzo dobrego octu balsamicznego
6 łyżek oliwy z oliwek
½ łyżeczki musztardy Dijon
1 łyżka miodu
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Wymieszać starty parmezan z nasionami kopru, wysypać na papier do pieczenia. Piec aż będzie mieszanka będzie złota i chrupka. Ostudzić i połamać na małe kawałki. Wymieszać w dużej salaterce rukolę i fenkuł (razem z zieloną częścią) z suszonymi pomidorami. Roztrzepać ocet balsamiczny z oliwą, musztardą, miodem, solą i pieprzem, aż powstanie gładki sos. Można też połączyć składniki wlewając je do słoika i potrząsając nim. Polać dressingiem sałatę, posypać parmezanowymi chrupkami.

© Michael Smith

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE