Sałatka z awokado i mango

Sałatka z awokado i mango
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Mathew Hayden na domowym gruncie (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Ilość osób:
10

Przepis


Składniki sałatki:
3 plasterki bekonu
2 sałaty mignonette
2 obrane i pokrojone w kostkę mango
2 obrane i pokrojone w kostkę awokado
65 g niesolonych, prażonych, pokrojonych w kostkę orzechów nerkowca

Składniki dressingu:
2 łyżki stołowe oliwy z pierwszego tłoczenia
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka soku z limonki
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 łyżeczka gęstej śmietany

Przygotowanie:
Odetnij skórę z bekonu, pokrój w cienkie paski. Smaż na teflonowej patelni bez tłuszczu, aż będzie brązowy i chrupki. Wyłóż na papierowe ręczniki kuchenne, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu i wystudzić.
Umyj i osusz liście sałaty. Na półmisku ułóż liście sałaty, mango i awokado. Posyp kawałkami bekonu i orzechami. Włóż wszystkie składniki dressingu do słoika. Zakręć, wstrząśnij, aby wymieszać. Polej dressingiem sałatę. Podawaj natychmiast.

Opracowano na podstawie programu „Mathew Hayden na domowym gruncie”, odc. 4

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE