Sałatka z serem kozim i sosem winegret Laury

Sałatka z serem kozim i sosem winegret Laury
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Laura Calder

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu (odc.24)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Ilość osób:
2

Przepis


Winegret:
1 łyżka musztardy dijońskiej
1 łyżka octu z czerwonego wina
szczypta bulionu
kilka kropel sosu sojowego
odrobina octu balsamicznego
oliwa
sól i pieprz

Sałatka:
125 g sera koziego
4 plastry boczku
2 łyżki orzeszków piniowych
4 garści mieszanki sałat (mieszanka mesculin)
kilka łyżek sosu vinaigrette Laury

Przygotowanie:
Winegret: Wymieszaj musztardę, ocet balsamiczny, ocet z czerwonego wina, sos sojowy oraz szczyptę bulionu. Dodawaj powoli oliwę. Dopraw.

Sałatka: Podgrzej piekarnik do temperatury 230°C. Pokrój ser kozi na 4 części. Każdą zawiń w plaster boczku i połóż na blasze. Piecz około 5 min, aż boczek zrobi się chrupiący, a ser bardzo gorący.

Podsmaż orzeszki piniowe na suchej patelni. Na talerzu ułóż zielenię z odrobiną dressingu. Dodaj orzeszki. Wyjmij ser z boczkiem z piekarnika i ułóż.

© Laura Calder

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE