Różany tort z pistacjami

Różany tort z pistacjami
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Wyprawy po przyprawy (odc. 5)
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
12

Przepis

Składniki:

9 arkuszy ciasta filo
75 g masła
300 g obranych, niesolonych pistacji
6 łyżek miodu
6 łyżek wody różanej
1 ½ łyżeczki nasion czarnuszki
200 ml śmietany 36%
do dekoracji: 1 łyżka posiekanych pistacji, suszone płatki róży

Przygotowanie:

1. Ze złożonych razem arkuszy ciasta filo wykroić krążki o średnicy 30 cm. Stopić i lekko przestudzić masło. Pistacje grubo posiekać, wymieszać z miodem i 4 łyżkami wody różanej.
2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C.
3. Przygotować 3 warstwy tortu. Na każdą z nich na blasze wyłożonej papierem do pieczenia położyć krążek ciasta filo, posmarować masłem, przykryć drugim krążkiem, znów posmarować masłem i przykryć trzecim krążkiem. Na tak przygotowane ciasto filo wyłożyć po 1/3 orzechów z miodem, rozgarnąć ku brzegom w równą warstwę i posypać czarnuszką. Wstawić do piekarnika i piec 20 minut, wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
4. Śmietanę wlać do miski i ubić niezbyt sztywno. W trakcie ubijania dodać resztę wody różanej. Na pierwszej warstwie tortu rozsmarować 1/3 śmietany, przykryć drugą warstwą, nałożyć kolejną porcję śmietany, położyć ostatnią warstwę tortu i rozsmarować resztę śmietany.
5. Posypać posiekanymi pistacjami i płatkami róży, pokroić na porcje, rozłożyć na talerze i podawać.


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE