Karmelowy tort royal

Karmelowy tort royal zobacz Karmelowy tort royal 2018-08-13 12:58:25
Karmelowy tort royal
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • Biszkopt migdałowy:
  • 3 białka
  • 50 g cukru kryształu
  • 40 g cukru pudru
  • 46 g mąki migdałowej
  • 22 g mąki pszennej
Masa karmelowa:
Mus:
Polewa karmelowa:
  • 100 g czekolady karmelowa
  • ⅔ szklanki śmietanki płynnej 30%
Do ozdoby:
  • prażone płatki migdałowe
  • karmelowe nitki

Kalkulator wag i miar

Przepis

Znacznij od przygotowania biszkoptu migdałowego. W mikserze ubij białka z cukrem kryształem. W misce połącz cukier puder, mączkę migdałową, mąkę pszenną i przesiej. Następnie dosyp mieszankę do ubitych białek. Delikatnie wymieszaj.
Ciasto przełóż do wyłożonej pergaminem tortownicy. Piecz w temp. 170 stopni przez 20 minut.
Przygotuj masę karmelową. W kąpieli wodnej rozpuść posiekaną czekoladę i dodaj do niej pastę pralinową oraz pokruszone wafelki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Masę wyłóż na upieczony biszkopt i dokładnie rozsmaruj.
Przygotuj mus czekoladowo-karmelowy. Czekoladę karmelową rozpuść w kąpieli wodnej.
Następnie dodaj do niej ciepłą śmietanę i dokładnie wymieszaj.
W mikserze ubij śmietanę, ale do momentu, aż będzie jeszcze płynna. Następnie porcję podbitej śmietany dodaj do rozpuszczonej czekolady i wymieszaj. Wlej pozostałą podbitą śmietanę i wymieszaj dokładnie.
Krem wylej do tortownicy. Tort wstaw na godzinę do zamrażalki.
Przygotuj karmelowe nitki. W rondlu rozpuść cukier. Następnie przełóż rondel do miski z zimną wodą. Za pomocą łyżki na pergamin wylej karmel z odpowiedniej wysokości tak, żeby powstały nitki. Zostaw je do przestudzenia.
Przygotuj polewę. Śmietanę podgrzej i dodaj do niej kawałki czekolady. Mieszaj do momentu, aż czekolada się rozpuści. Ponownie wstaw polewę na ogień i doprowadź do wrzenia.
Tort wyciągnij z formy i przełóż na kratkę. Oblej go polewą karmelową. Boki obsyp prażonymi płatkami migdałowymi. Na wierzch ułóż nitki karmelowe.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE