PRZEPISY NA WIELKANOCPRZEPISY NA WIELKANOC

Risotto z krewetkami i ziołami

Risotto z krewetkami i ziołami
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Matteo Brunetti

Seria kulinarna:
Bitwa na smaki: David vs Matteo (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Risotto
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 100 g ryżu arborio
  • 200 g surowych krewetek
  • 20 g masła
  • 50 g białego wina
  • szalotka
  • świeży tymianek
  • świeża bazylia
  • świeże oregano
  • sól, pieprz
  • do krewetek smażonych: czosnek, chili, świeży rozmaryn, cytryna
Wywar:
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 cebula
  • skorupy z krewetek
  • 50 g białego wina
  • 20 g masła
  • oliwa
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Posiekaj drobno cebulę, marchewkę i seler, zeszklij w garnku z grubym dnem, na maśle wymieszanym z oliwą.

Krewetki obierz ze skorup. Skorupy wrzuć na patelnię, razem z pokrojonymi na pół pomidorkami. Podsmaż, aż pomidorki puszczą sok. Dodaj wino, odparuj i zalej zimną wodą (powinna przykryć skorupy). Gotuj pod przykryciem ok. 20 min.

Krewetki oczyść z jelit, podsmaż na oliwie razem z posiekanym czosnkiem, chili, rozmarynem. Na koniec dopraw solą, pieprzem i skrop cytryną.

Na dużej patelni rozgrzej oliwę, zeszklij posiekaną szalotkę, dodaj ryż i podsmaż, aż ryż stanie się pół przezroczysty. Wlej wino, odparuj, wlej chochlę wywaru ze skorup. Duś na wolnym ogniu, mieszając. Gdy płyn odparuje wlej kolejną porcję wywaru. Duś, aż ryż będzie al dente, ok. 18 minut. Dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia, udekoruj świeżymi ziołami i krewetkami.

 

 

 

 

 

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE