Risotto buraczane

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Risotto
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska, Kuchnia islandzka
Składniki:
- 1 czerwona cebula, posiekana
- 1 łyżeczka czosnku, startego
- sól
- oliwa
- ryż na risotto
- sok z 1 cytryny
- 200 ml bulionu z kury
- 150 ml czerwonego wina
- 300 ml soku z buraków
- sól
- 4 małe podgotowane buraki, pokrojone na małe kawałki
- 2 łyżki drożdży nieaktywnych
Przygotowanie:
Posiekaj cebulę i czosnek. Dopraw szczyptą soli. Podsmaż na patelni na niewielkiej ilości oliwy. Domieszaj ryż. Cały czas mieszając, wlewaj po trochu czerwone wino, bulion z kury i sok z buraków. Kiedy ryż już się ugotuje, dodaj pokrojone buraki, drożdże i sól. Zostaw kilka minut na małym ogniu.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE
Komentarze