James  Martin

Żabnica po francusku


Przepis z programu James Martin w Bretanii (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Żabnica po francusku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 żabnice

po 500 g

100 ml wody

75 ml wytrawnego

białego wermutu

pół ząbka młodego czosnku

12 końcówek szparagów

150 g zielonej fasolki szparagowej (strączki przekrojone na pół)

200 g świeżego zielonego groszku (łuskanego)

500 g świeżego szpinaku (liście bez łodyżek)

½ pęczka szczypiorku (posiekanego)

200 ml śmietany kremówki

sok z cytryny

 

 

Przygotowanie:


Pokropić obie ryby na 5 kawałków, w poprzek kręgosłupa. Do garnka z pokrywką wlać wodę, wermut i dodać czosnek, doprowadzić do wrzenia. Włożyć kawałki ryby, przykryć i gotować 3-4 minuty. Dodać szparagi i gotować dalsze 2 minuty. Dodać fasolkę, przykryć i ponownie zagotować. Po dwóch minutach wyjąć czosnek i dodać groszek, szpinak oraz szczypiorek. Zagotować, a następnie zdjąć z palnika i dodać śmietanę. Przed podaniem doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Gołąbki z rybą i pęczakiem w sosie kurkowym
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Gołąbki
Shakshuka
Ewa Chodakowska
Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Dania dietetyczne
Pieczona papryka faszerowana kuskusem i wędzoną rybą
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.