Wołowina z woka z liśćmi la lot

Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

Wołowina z woka z liśćmi la lot
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

300 g rostbefu

15 liści pieprzowca la lot

z grubsza pokrojonych

1 trawa cytrynowa

tylko biała część

drobno posiekana

2 ząbki czosnku

drobno posiekane

2 średnie papryczki chili

drobno posiekane

1 średnia papryczka chili

pokrojona w poprzek

do dekoracji

2 łyżki oleju roślinnego

1 łyżka wietnamskiego sosu rybnego

1 łyżka sosu sojowego

2 łyżeczki cukru

2 gałązki kolendry

do dekoracji

 

więcej o ziołach wietnamskich tutaj

 

 

Przygotowanie:


Na porządnie rozgrzaną patelnię lub wok wlać olej, wrzucić trawę cytrynową, podsmażać, aż puści aromat, następnie dodać czosnek i chili. Włożyć mięso, pokrojone w 3 mm grubości plastry i smażyć, przegarniając i podrzucając, przez 2 minuty. Wlać sos sojowy i rybny, dodać cukier. Włożyć liście la lot i smażyć, mieszając i podrzucając przez kolejną minutę. Wyłożyć na talerz, udekorować chili i kolendrą. Podawać z ugotowanym ryżem jaśminowym.

powrót

Podobne przepisy

Perska gicz jagnięca
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Wołowina z woka na ostro
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Cielęcina z sosem tuńczykowym z kaparami i anchois
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.