Tomasz Jakubiak

Wolno pieczona wołowina z warzywami i czerwonym winem podana z kiełkami smażonymi ze szpinakiem


Przepis z programu Jakubiak w sezonie 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie

odsłon: 16087

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg antrykotu wołowego

8 białych cebul najlepiej małych

2 marchewki

2 cienkie pory

pół szklanki czerwonego wina typu Pinot Noir

pół szklanki bulionu wołowego

4 ząbki czosnku nieobrane

3 łyżki masła

sporo pieprzu w ziarnach

3 liście laurowe

tymianek

 

Sałatka:

garść kiełków słonecznika i fasoli mung

400 g mrożonego szpinaku w liściach – wcześniej rozmrozić

1 cebula posiekana w kostkę

2 ząbki czosnku

2 łyżki sosu sojowego

łyżka masła

łyżeczka oleju rzepakowego

łyżeczka sezamu

łyżeczka miodu

sok z połowy cytryny

Przygotowanie:


Antrykot obmyj, oczyść i osusz. Warzywa wraz z bulionem, winem i resztą składników pogotuj chwilę w rondlu, ostudź i zalej mięso. Zamarynowany antrykot odstaw na noc do lodówki. Gdy już dokładnie zmieni kolor od marynaty wstaw do piekarnika nagrzanego do 65 - 70 stopni i piecz około 12 - 14 h. Na maśle przesmaż cebulę z czosnkiem i dodaj szpinak oraz kiełki mung. Chwilę smaż, po czym dopraw sosem sojowym, sezamem, miodem i cytryną. Przed podaniem dodaj kiełki słonecznika.

powrót

skomentuj przepis

#galicyjok

16.03.2012 07:10


CYTUJ

niechlujnie podany przepis-zwykly gniot.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.