Wiosenne inspiracje - Soczewica w pomidorach

Przepis z programu Wiosenne inspiracje
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Wiosenne inspiracje - Soczewica w pomidorach
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 cebula

1 czerwona papryka

1/2 żółtej papryki

200 g zielonej soczewicy

1 puszka pomidorów całych bez skórki w soku pomidorowym

sól

pieprz

liść laurowy

ziele angielskie

tymianek (może być suszony)

olej do smażenia

 

 

Przygotowanie:


Cebulę i parykę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na oleju, posolić i dusić z niewielką ilością wody na małym ogniu ok.15 min, aż warzywa zmiękną. Opłukaną soczewicę dodać do cebuli i papryki, dolać ok. 2 szklanek wody, nastepnie dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dalej dusić potrawę. Po upływie 30 min soczewica powinna wchłonąć wodę i wtedy należy dodać ostatni składnik, czyli pomidory z puszki. Całość doprawić tymiankiem i pieprzem. Następnie dalej dusić potrawę, ok. 1 godz. W trakcie duszenia należy sprawdzać kilka razy czy nie trzeba uzupełnić wody.

powrót

Podobne przepisy

Tort ziemniaczany
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 4
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Pieczona cukinia z serem
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Karczochy z sosem aioli
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa tiza
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wytrawny deser z tofu
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.