Marieta  Marecka

Wielkanocne babeczki drożdżowe ze śliwką kalifornijską i twarożkiem


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wielkanocne, Babki i babeczki

Wielkanocne babeczki drożdżowe ze śliwką kalifornijską i twarożkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

250 g mąki

2 żółtka

14 g świeżych drożdży

50 g masła

50 g cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

skórka z ½ cytryny

125 ml mleka

 

Farsz:

14 śliwek kalifornijskich

2 łyżeczki kandyzowanej skórki z pomarańczy

2 łyżki cukru trzcinowego

200 g zmielonego twarogu

 

Kruszonka:

30 g mielonych migdałów

30 g mąki pszennej

50 g cukru

50 g masła

 

Na wierzch:

1 jajo

łyżka wody

cukier puder

Przygotowanie:

Przygotowujemy zaczyn na drożdżowe babeczki. Rozcieramy drożdże z łyżką cukru, dodajemy 2 łyżki mąki i dolewamy kilka łyżek ciepłego mleka. Ucieramy, aż masa będzie gładka i bez grudek. Odstawiamy zaczyn na ok. 15 minut, aż podrośnie.
Śliwki kroimy drobniej, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy. Do misy robota planetarnego przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, skórkę z cytryny, resztę mleka i żółtka. Wlewamy zaczyn i wyrabiamy ciasto za pomocą haka ok. 6-7 minut.
Na koniec dolewamy rozpuszczone, przestudzone masło i wyrabiamy dotąd, aż ciasto dobrze się z nim połączy. Ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 h, aż podwoi objętość.
W czasie, gdy ciasto rośnie, przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski i ucieramy palcami, aż powstanie nam kruszonka, którą do czasu pieczenia trzymamy w lodówce. Zmielony twaróg łączymy ze śliwkami kalifornijskimi, skórką z pomarańczy i cukrem.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko podsypaną mąką stolnicę. Zagniatamy je kilkakrotnie i dzielimy na 10 równych porcji.
Ciasto zagniatamy na stolnicy podsypując mąką, dzielimy na 10 porcji. Każdą z porcji lekko rozwałkowujemy, na środek nakładamy łyżkę farszu i zamykamy bułeczkę. Układamy je w formie do muffinek wysmarowanej masłem i obsypanej mąką złączeniem do dołu.
Wierzch babeczek smarujemy jajem rozkłóconym z wodą i obsypujemy obficie kruszonką. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni na ok. 25 minut. Podajemy obsypane cukrem pudrem.










powrót

skomentuj przepis

ankaszym

postów: 80

12.04.2017 10:27

CYTUJ

do drożdżowego słyszałam od mamy, że najlepsza jest mąka szymanowska luksusowa, macie jakieś opinie na ten temat?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.