Staropolska zupa chrzanowa

Staropolska zupa chrzanowa
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Gosia Molska

Seria kulinarna:
Babeczki wielkanocne (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy, Potrawy wielkanocne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 500 g białej kiełbasy
  • 200 g wędzonki (boczek, bekon, baleron)
  • mała cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • listek laurowy
  • 3-5 ziarenek angielskiego ziela i pieprzu
  • 6-7 szklanek wody
  • sól
  • 150 g tartego chrzanu
  • 2 łyżki wiórków chrzanowych
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 surowe żółtka
  • szklanka gęstej śmietany
  • 100 g różnych pieczonych mięs
  • 4 jajka na twardo

Kalkulator wag i miar

Przepis

Do garnka włożyć białą kiełbasę, wędzonkę, ziele, pieprz, listek laurowy, obraną cebulę i ząbki czosnku, zalać gorącą wodą, doprowadzić do wrzenia, po czym gotować na niewielkim ogniu ok. 15-20 minut. Przecedzić przez sito.
W garnku dokładnie rozkłócić śmietanę z żółtkami, powoli wlewać, stale mieszając gorący przecedzony wywar, mocno podgrzać.
Dodać starty chrzan, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą.
Zestrugane wiórki chrzanu ułożyć na sicie, przelać wrzątkiem, skropić sokiem z cytryny.
Pokroić drobno pieczyste, ugotowaną białą kiełbasę i wędzonkę, włożyć do zupy razem z wiórkami chrzanu. Lekko podgrzać.
Podawać z ćwiartkami jajek na twardo.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE