Tomasz Deker

Turron z Alicante


Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

odsłon: 104

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

300 g miodu akacjowego

250 g cukru (200 g i 50 g)

50 g białka/ 1 i ⅓ białka

500 g migdałów

 

Przygotowanie:

Zacznij od ugotowania z miodu i 200 g cukru syropu (o tem. 145 stopni C.)
W międzyczasie zacznij ubijać białko z 50 g cukru. Do ubitego białka dolej cienkim strumieniem gorący syrop i po wymieszaniu ubijaj nadal, do schłodzenia ubitych białek. Następnie do ubitych białek dodaj prażone migdały.
Składniki razem wymieszaj, przełóż do foremki i odstaw na co najmniej kilka godzin, żeby masa dobrze zastygła.
Po wyjęciu z formy, turron pokrój i przełóż na talerzyk. Za pomocą palnika gazowego, skarmelizuj turron po bokach.





powrót

Podobne przepisy

„Risotto” waniliowe z bananami i sosem malinowym
Przepis z programu Spalony? (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Truskawki z koglem moglem
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Owocowe crumble z sezamową nutą
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pudding jamajski
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia jamajska
Panna cotta z sosem malinowym
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pudding czekoladowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.