Tomasz Deker

Turron z Alicante


Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

odsłon: 753

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

300 g miodu akacjowego

250 g cukru (200 g i 50 g)

50 g białka/ 1 i ⅓ białka

500 g migdałów

 

Przygotowanie:

Zacznij od ugotowania z miodu i 200 g cukru syropu (o tem. 145 stopni C.)
W międzyczasie zacznij ubijać białko z 50 g cukru. Do ubitego białka dolej cienkim strumieniem gorący syrop i po wymieszaniu ubijaj nadal, do schłodzenia ubitych białek. Następnie do ubitych białek dodaj prażone migdały.
Składniki razem wymieszaj, przełóż do foremki i odstaw na co najmniej kilka godzin, żeby masa dobrze zastygła.
Po wyjęciu z formy, turron pokrój i przełóż na talerzyk. Za pomocą palnika gazowego, skarmelizuj turron po bokach.





powrót

Podobne przepisy

Racuchy z jabłkiem i ricottą
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Mus z gorzkiej czekolady
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Gorzka czekolada (odc.36)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Owocowe „jedz i pij”
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Crepe suzettes
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Owocowe crumble z sezamową nutą
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.