Mark  Bittman

Trufle czekoladowe


Przepis z programu Minimalista (odc.47)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Trufle czekoladowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

220 ml gęstej śmietanki

225 g dobrej gorzkiej lub deserowej czekolady

połamanej na kawałki

gorzkie kakao do obtoczenia trufli

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać śmietankę w rondlu, aż będzie parować. Połamaną czekoladę włożyć do miski, wlać gorącą śmietankę, mieszać aż czekolada roztopi się i połączy ze śmietanką. Schłodzić aż zgęstnieje, ok 1-2 godzin. Szybko formować kulki używając wycinaczki do melona lub lateksowych rękawiczek (żeby kulki się nie roztopiły i nie przyklejały). Układać trufle na talerzu lub blasze. Jeśli staną się zbyt miękkie, włożyć do lodówki lub zamrażalnika na kilka minut. Obtaczać w kakao, cukrze pudrze lub cynamonie wymieszanym z cukrem. Podawać od razu lub przechowywać przykryte folią w lodówce, do 4 dni.

powrót

Podobne przepisy

Kuleczki z owoców tamaryndowca
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Naleśniki maślankowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maślanka (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Koktajl z owoców leśnych
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Krem kawowy z kardamonem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Waniliowo–kokosowy ryż z bakaliami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Czekoladowy pudding chlebowo-maślany
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.