Mark  Bittman

Trufle czekoladowe


Przepis z programu Minimalista (odc.47)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Trufle czekoladowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

220 ml gęstej śmietanki

225 g dobrej gorzkiej lub deserowej czekolady

połamanej na kawałki

gorzkie kakao do obtoczenia trufli

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać śmietankę w rondlu, aż będzie parować. Połamaną czekoladę włożyć do miski, wlać gorącą śmietankę, mieszać aż czekolada roztopi się i połączy ze śmietanką. Schłodzić aż zgęstnieje, ok 1-2 godzin. Szybko formować kulki używając wycinaczki do melona lub lateksowych rękawiczek (żeby kulki się nie roztopiły i nie przyklejały). Układać trufle na talerzu lub blasze. Jeśli staną się zbyt miękkie, włożyć do lodówki lub zamrażalnika na kilka minut. Obtaczać w kakao, cukrze pudrze lub cynamonie wymieszanym z cukrem. Podawać od razu lub przechowywać przykryte folią w lodówce, do 4 dni.

powrót

Podobne przepisy

Mus klonowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Truskawki z koglem moglem
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
(odc.03)deser z bananów i burbona
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pudding ryżowy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Lody waniliowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.19)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Pudding imbirowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska, Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.