James  Martin

Tort truskawkowo-śmietankowy


Przepis z programu Słodki James (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Tort truskawkowo-śmietankowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 duży gotowy spód biszkoptowy

750 ml śmietany kremówki

100 g drobnego cukru

25 ml likieru pomarańczowego

200 ml gotowego sosu custard

ok. 500 g truskawek bez szypułek

przekrojonych wzdłuż na połówki

plus 10 małych w całości

do przybrania

50 g cukru pudru

olej do natłuszczenia

 

 

Przygotowanie:


Wytnij z biszkoptowego spodu koło o średnicy 25 cm za pomocą ścianek tortownicy. Ostrym nożem ostrożnie przekrój je w połowie, otrzymując dwa cieńsze koła. Na dużym talerzu połóż ścianki tortownicy (bez dna) i włóż do środka jeden cienki spód, tworząc podstawę ciasta. Ubij w dużej, czystej misce śmietanę kremówkę z 25 g drobnego cukru i likierem pomarańczowym. Wmieszaj custard i wstaw krem do lodówki. Wyłóż formę połówkami największych truskawek, płaszczyzną przecięcia w kierunku ścianek formy. Pozo

powrót

Podobne przepisy

Tort poczwórnie czekoladowy
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
Strudel jabłkowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Strudel
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Pain de Genes z gruszkami i galaretką z czerwonego wina
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta czekoladowa z czerwonymi pomarańczami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.2) II seria
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.