Tofu z trawą cytrynową i chili

Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

Tofu z trawą cytrynową i chili
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

450 g tofu

1 trawa cytrynowa

tylko biała część

drobno posiekana

1 chili „ptasie oko”

1 łyżka drobno posiekanego czosnku

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

1 łyżka oleju roślinnego

3 gałązki kolendry

 

 

Przygotowanie:


Tofu osączyć i pokroić na kawałki 5 x 10 cm, zostawić je na desce do krojenia. W miseczce wymieszać trawę cytrynową, chili, czosnek, sól, cukier i pieprz. W tej mieszance obtoczyć kawałki tofu.
Wstawić dużą patelnię na średni ogień, wlać olej. Smażyć kawałki tofu po trzy minuty z każdej strony na chrupiąco. Udekorować gałązkami kolendry, podawać z ryżem jaśminowym.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.