Tomasz Jakubiak

Tabbouleh z oliwkami i maślaną polędwicą z dorsza


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Dania z ryb

odsłon: 988

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 łyżki oliwy

2 szklanki kaszy bulgur

garść zielonych oliwek

garść oliwek czarnych

garść oliwek faszerowanych papryką

1 litr bulionu warzywnego

ogórek

2 cebule dymki

3 pomidory

łyżeczka skórki z pomarańczy

cytryna

2 łyżki oliwy z oliwek

2 szczypty soli

2 szczypty pieprzu

natka pietruszki

garść listków mięty pieprzowej

 

Maślany dorsz:

4 polędwiczki z dorsza

2 kostki masła

garść świeżego estragonu

2 szczypty soli

2 szczypty pieprzu

 

Przygotowanie:

Na patelnię wlej olej, wsyp kaszę i upraż. Następnie dolej bulion w proporcji 2 do 1 i gotuj kaszę tak długo, aż wypije cały bulion.
Gdy kasza będzie już gotowa odstaw ją, żeby wystygła.
Pokrój oliwki i wsyp do miski. Z ogórka i pomidorów usuń gniazda nasienne, pokrój i wsyp do miski. Dodaj pokrojone cebule, posiekaną pietruszkę i miętę, sól pieprz, oliwę, skórkę z pomarańczy i sok z cytryny. Wszystkie składniki wymieszaj.
Gdy kasza będzie już wystudzona, dodaj ją do warzyw i wymieszaj. W rondelku rozpuść masło, włóż polędwiczki z dorsza doprawionego wcześniej solą i pieprzem, dodaj estragon i duś ok. 12 minut. Następnie bardzo delikatnie przełóż na talerz i podawaj z sałatką tabbouleh. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Halibut w oliwie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Parowany pstrąg
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
Smażony filet z gładzicy z kremem z kaszanki
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Okoń morski pieczony w soli
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Łosoś w oliwie z puree z kalafiora
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Ryba z pomidorami i tapenadą z zielonych oliwek
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.