Pstrąg w migdałach

Pstrąg w migdałach
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Dave Myers

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb

Składniki:

  • 2 duże filety z pstrąga
  • 200 ml mleka pełnotłustego
  • 2 łyżki mleka pełnotłustego
  • 2 łyżki mąki, doprawionej solą i pieprzem
  • 1 łyżka oliwy
  • 50 g masła
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanych kaparów
  • 1 cytryna (sok i skórka)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Osusz filety ręcznikiem papierowym, odstaw.
Do jednego głębokiego talerza wlej mleko, do drugiego wsyp mąkę ze zmielonymi migdałami. Zanurzaj filety w mleku, a następnie obtaczaj w mące z mielonymi migdałami, tak, by pokryły się równą warstwą.
Na patelni rozgrzej oliwę i połowę masła. Ułóż filety na patelni, skórą do góry i smaż przez 2 min, aż się zrumienią. Przewróć i smaż skórą do dołu przez 5 min. Przełóż na wygrzany talerz i odstaw.
Włóż na patelnię resztę masła, poczekaj, aż zacznie się pienić, wsyp płatki migdałowe i podsmaż. Dodaj pietruszkę, kapary, skórkę i sok z cytryny. Podgrzewaj przez pół minuty.
Ułóż filety na półmisku i nałóż płatki migdałowe z kaparami i cytryną. Podawaj z młodymi ziemniakami z wody i fasolką szparagową.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA