David Gaboriaud

Szakszuka z chipsami ze słoweńskiej kiełbasy


Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

odsłon: 244

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

100 g kiełbasy wieprzowej

3 pomidory bawole serca

1 podłużna czerwona papryka

1 łyżeczka pieprzu cayenne

4 jajka

chlebek pita

łodygi młodego czosnku

Przygotowanie:

Kiełbasę pokrój na bardzo cienkie plasterki.
Podsmaż je na suchej patelni na średnim ogniu, aż staną się chrupkie i złociste lub przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni do momentu, aż staną się chrupiące.
Pokrój paprykę i pomidory w kostkę.
Paprykę smaż na mocno rozgrzanej patelni przez kilka minut, dodaj pomidory i gotuj całość na wolnym ogniu, aż pomidory się rozpadną.
Dodaj pieprz cayenne, posiekaną łodygę czosnku, dopraw do smaku solą i wbij 4 jaja.
Całość przykryj pokrywą i gotuj do momentu ścięcia się jajek.
Danie zdejmij z ognia i podawaj wraz z pitą.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.