Jamie  Oliver

Świąteczna bombka lodowa Jamiego


Przepis z programu Najpyszniejsze Święta Jamiego
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Świąteczna bombka lodowa Jamiego
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 litr dobrych lodów waniliowych

1 kg ciasta panettone

125 ml Vin Santo

3 czubate łyżki dobrego dżemu malinowego

25 g obranych pistacji

75 g osączonych wiśni z puszki

40 g kandyzowanych mandarynek (albo innych kandyzowanych owoców)

pokrojonych na cienkie plasterki

2 klementynki – 1 obrana i pokrojona na plasterki

200 g dobrej gorzkiej czekolady (70% miazgi kakaowej)

pokruszonej

 

 

Przygotowanie:


Wyjmij lody z zamrażarki, żeby zmiękły w czasie przygotowań. Wyłóż dwulitrową misę do gotowania puddingów trzema warstwami plastikowej folii. Pokrój panettone na okrągłe kromki o grubości 2 cm, a następnie przekrój je na połówki. Obłóż wnętrze miski sześcioma kromkami, dociskając je tam, gdzie na siebie zachodzą. Skrop je Vin Santo i posmaruj dżemem malinowym grzbietem łyżki. Nałóż do miski połowę lodów i wyrównaj łyżką powierzchnię. Rozsyp na niej pistacje, wiśnie i kandyzowane owoce, a następnie rozłóż na wierzchu plastry klementynki. Nałóż na wierzch drugą połowę lodów i szybko wyrównaj powierzchnię, zanim się roztopią. Przykryj je pozostałymi kromkami panettone, znów skrop je winem i szczelnie okryj plastikową folią. Dociśnij wszystko talerzem i wstaw na noc (albo dłużej) do zamrażarki. Przed podaniem wsyp pokruszoną czekoladę do miski i oprzyj ją na rondlu z parującym wrzątkiem ustawionym na naprawdę małym ogniu. Kiedy czekolada będzie się topić, ostrożnie wyłóż bombkę na ładny talerz i zdejmij plastikową folię. Zetrzyj do stopionej czekolady trochę skórki z drugiej klementynki i polej bombkę, żeby czekolada spłynęła, a deser prezentował się wyśmienicie.

powrót

Podobne przepisy

(odc.11)grejpfruty w galaretce
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Panna cotta z figami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.10)gruszki zapiekane ze słodkim pieczywem
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sułtański pudding ryżowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Flan karmelowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Lodowy tort z owocami lasu
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.