Szybki deser z sosem morelowym

Oceń przepis:
Przygotował:
Jacques Pépin
- Seria kulinarna:
- Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.16)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka śmietanki
- ⅓ szklanki semoliny
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- ¼ szklanki kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Mleko i śmietanę doprowadzić do wrzenia w rondelku średniej wielkości. Dodać semolinę. Dokładnie wymieszać mątewką. Ponownie doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień na bardzo mały. Często mieszając, gotować ostrożnie przez 2-3 minuty, aż masa będzie kremowa i gęsta, ale wciąż płynna. Zdjąć z ognia, dodać cukier, skórkę z cytryny i wanilię. Dokładnie wymieszać. Połączyć z kwaśną śmietaną. Przełożyć do miseczki. Odstawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej i przykryć.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze