Szybki deser z sosem morelowym

Szybki deser z sosem morelowym
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Jacques Pépin

Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.16)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka śmietanki
  • ⅓ szklanki semoliny
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • ¼ szklanki kwaśnej śmietany

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Mleko i śmietanę doprowadzić do wrzenia w rondelku średniej wielkości. Dodać semolinę. Dokładnie wymieszać mątewką. Ponownie doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień na bardzo mały. Często mieszając, gotować ostrożnie przez 2-3 minuty, aż masa będzie kremowa i gęsta, ale wciąż płynna. Zdjąć z ognia, dodać cukier, skórkę z cytryny i wanilię. Dokładnie wymieszać. Połączyć z kwaśną śmietaną. Przełożyć do miseczki. Odstawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej i przykryć.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE