Śniadaniowa polenta z owocami w miodzie

Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Śniadaniowa polenta z owocami w miodzie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 jabłko odmiany mutsu lub granny smith

obrane

pozbawione gniazda nasiennego i pokrojone w sporą kostkę

2 łyżki wody

1 kawałek kory cynamonowej

3 całe goździki

2 całe gwiazdki anyżu

4 suszone śliwki bez pestek

3 łyżki miodu

2 świeże brzoskwinie

obrane i pokrojone

4 śliwki bez pestek

pokrojone na ćwiartki

3 szklanki mleka 2%

½ laski wanilii

6 łyżek polenty

miód do smaku

jogurt do podania

 

 

Przygotowanie:


Włóż jabłko do rondla wraz z przyprawami, wlej odrobinę wody i zagotuj na średnim ogniu. Dodaj suszone śliwki oraz miód i gotuj około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj brzoskwinie oraz świeże śliwki i gotuj na małym ogniu jeszcze około 5 minut, aż owoce zmiękną. Owoce podaj na ciepło lub ostudzone, o temperaturze pokojowej.
Rozkrój połówkę laski wanilii, wyskrob ziarenka i wrzuć do rondla z mlekiem. Zagotuj mleko z wanilią na średnim ogniu. Energicznie wmieszaj polentę trzepaczką, a następnie gotuj na małym ogniu jednostajnie mieszając drewnianą łyżką, aż polenta zmięknie i zgęstnieje. Wmieszaj miód do smaku.
Nałóż polentę do misek i podawaj z gotowanymi owocami i jogurtem.

powrót

Podobne przepisy

Fasola z alaski
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Pieczone szparagi, marchewki i młode ziemniaki
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.31)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Biała kiełbasa zapiekana z Lazurem
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zdrowa kanapka z pastą jajeczną
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.