Gary  Rhodes

Śledzie gotowane w piwnej marynacie


Przepis z programu Gary Rhodes za stołem (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne

Śledzie gotowane w piwnej marynacie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki marynaty:

150 ml jasnego piwa

4 łyżki stołowe octu z cydru

kilka ziaren ziela angielskiego

kilka ziaren czarnego pieprzu

1 liść laurowy

gałązki świeżego tymianku

½ łyżeczki cukru demerara



Składniki dania:

4 śledzie (filety)

2-3 cebule, pokrojone w talarki

masło (do smarowania i smażenia)

sól i pieprz

25-50 g masła do sosu

porwane listki natki

oliwa (do polania)



Przygotowanie:

Do rondla wlej jasne piwo. Dodaj ocet z cydru, rozgniecione ziarna ziela angielskiego. Dorzuć ziarna czarnego pieprzu, liść laurowy i gałązki świeżego tymianku. Dodaj cukier demerara. Podgrzej, a następnie pozostaw z przyprawami, aż wystygnie. Śledzie ułóż na blasze posmarowanej masłem. Polej marynatą. Niech płyn przez chwilę mruga na małym ogniu. Gdy pojawiają się bąbelki, pora zdjąć go z ognia. Potem przykryj blachą, żeby śledzie doszły w cieple. Cebule usmaż na maśle, aż staną się złociste. Dopraw solą i pieprzem. Wyjmij śledzie z marynaty i trzymaj w cieple. Przecedź ją przez sito do rondla. Doprowadź do wrzenia i odparuj połowę. Łyżkę stołową marynaty dolej do cebuli i wymieszaj. Wyłóż na półmisek. Na cebuli ułóż śledzie. Do marynaty dodaj 25-50g masła. Wymieszaj blenderem ręcznym. Dodaj porwane listki natki. Polej wokół półmiska. Śledzie polej oliwą, żeby nieco lśniły.



Opracowano na podstawie programu „Gary Rhodes za stołem, odc. 9”



powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.