Marieta  Marecka

Sałatka ziemniaczana z fasolką


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

odsłon: 1197

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1,5 kg młodych ziemniaków, najlepiej małych

250 g młodej fasolki szparagowej

1 ząbek czosnku

1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej

1 łyżka słodko-ostrego sosu chili

sól

pieprz

1 łyżka octu (np. jałowcowo-sosnowego lub innego)

½ pęczka koperku

½ pęczka szczypiorku

2 łyżki łuskanego słonecznika

oliwa z oliwek

1 łyżeczka cukru do gotowania fasolki

 

Przygotowanie:

Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach w osolonym wrzątku, do miękkości.
Fasolkę myjemy, odkrawamy końce i gotujemy w wodzie z dodatkiem cukru i soli. Fasolka powinna być lekko chrupiąca, nie powinna się rozgotować. Zaraz po ugotowaniu odcedzamy ja i przelewamy zimną wodą lub studzimy w misce z lodem i wodą.
Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Szczypior i koperek szatkujemy drobno.
Ziemniaki kroimy w większe kawałki (małe ziemniaczki na ćwiartki), a fasolkę na pół lub na trzy części.
W miseczce łączymy musztardę, sos chili, ocet. Następnie powoli dodajemy oliwę ciągle mieszając dressing, aż zrobi się gęsty i jednolity.
Ziemniaki, fasolką, uprażony słonecznik i poszatkowany koper ze szczypiorkiem przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem i polewamy dressingiem. Delikatnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na min. 30 minut, żeby sałatka dobrze przegryzła się smakami.
Podajemy schłodzoną do mięs z grilla, jako dodatek do obiadu lub osobne lekkie danie lunchowe.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.