Łukasz Łuczaj

Sałatka z lipy


Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki

Sałatka z lipy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

10-15 dużych liści lipy

4 jajka

ocet balsamiczny

 

Przygotowanie:

Umyć i posiekać lub poszarpać liście, jajka ugotować na twardo, obrać i posiekać na ćwiartki, wymieszać wszystko razem, skropić octem balsamicznym. Sukces potrawy polega na dobraniu czystych, młodych i miękkich liści.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z ośmiornicy po grecku
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Sałatka z orzechami włoskimi i winegretem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sałatka nicejska
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sałatka z zielonej fasolki szparagowej
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Polska surówka z kalafiora
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

#Wagarowicz4

18.05.2012 15:34


Białystok

CYTUJ

i piszcie danie jarskie. weganie to religia a jarskie to taki polski dobry termin.
Piszcie danie jarskie!

#Wagarowicz

18.05.2012 15:33


Białystok

CYTUJ

1. zebrac duzo, bo odwrotnie niz z sałatą po zebraniu robi sie ich mniej.
2. dokładnie umyc i sprawdzić czy nie ma jajeczek (dużo róznych rzecy składa jajeczka)
3. zamiast jajek można uzyc sera feta ;)
4. lepiej wybierac lipe o mniejszych liściach jest smaczniejsza!

#dorutka hexe

06.02.2012 20:40


Słubice

CYTUJ

Czekam na wiosnę i lato! :D Z pewnością wypróbuję!
Kocham sałatki z różnych liści :) jestem odrobinę nieszczęśliwa (ale tylko odrobinę, bo chyba niespecjalnie umiem być nieszczęśliwa ;) jeśli na wyprawach w dzicz z kanadyjką nie mogę znaleźć chociaż części z tych liści: krwawnika, babki (obojętnie jakiej, chociaż wolę lancetowatą), mniszka, szczawiu, pokrzywy, lebiodki, dzikiego chrzanu, bluszczyka kurdybanka itp.
Ale ja tą sałatkę zrobię jednak z moim ukochanym sosem vinaigrette...
Nic nie zastąpi smaku czosnku roztartego z solą, z sokiem z cytryny i z dobrą oliwą!!! :D
Może jakąś inną odmianą sałatki byłby dodatek jajek przepiórczych?
Też mają w sobie jakąś dzikość ;)
Chociaż z pewnością nie da się, tak jak normalnych jajek, mieć ich z pewnego źródła... chyba... :) Ale ja lubię od czasu do własnie takich sałatek powrzucać jajeczka przepiórcze :) PYCHA! :D

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.