Tomasz Jakubiak

Sałatka z fasolki szparagowej z domowym pesto z pistacji


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

odsłon: 3988

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

20 dag zielonej fasolki

20 dag żółtej fasolki

cykoria czerwona

pomarańcza

garść rukoli i rukwi

sól, pieprz

10 plastrów kiełbasy lisieckiej

olej do smażenia

pesto:

garść prażonych pistacji

garść rukoli

5 liśći świeżej bazylii

2 łyżki startego żółtego sera długodojrzewającego np. carskiego

50 ml oliwy z oliwej

20 ml oleju z pestek dyni

dok z połowy cytryny

chipsy z długodojrzewającego sera:

20 dag. żółtego długodojrzewającego sera

łyżeczka płatków chilli

Przygotowanie:

Z fasolki odetnij końce. Zblanszuj ją i zahartuj. Pokrój na mniejsze kawałki.
Z pomarańczy wytnij fileciki. Cykorię pokrój na plastry. W misce wymieszaj wszystkie warzywa. Dodaj rukolę i rukiew. Do blendera włóż uprażone pistacje, rukolę, bazylię, ser żółty, oliwę i olej z pestek dyni. Na koniec dodaj sok z cytryny. Wszystkie składniki zmiksuj aż powstanie pesto.
Sałatkę wymieszaj z pesto. Dopraw solą i pieprzem. Zrób chipsy z sera żółtego. Ser zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Na blaszce wyłożonej pergaminem ułóż ser i posyp go płatkami chilli. Piecz w nagrzaym piekarniku przez 6-7 minut, aż ser się rozpuści. Pilnuj, żeby się nie przypalił.
Plastry kiełbasy lisieckiej smaż na głębokim oleju na chrupko.
Sałatkę podawaj z chipsami z sera i kiełbasy lisieckiej.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.