Sałatka z makaronu orechiette i fenkułu

Sałatka z makaronu orechiette i fenkułu
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Męski weekend (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki

Przygotowanie:



Składniki
250 g makaronu orechiette ugotowanego al dente (8 min.)
5 łodyg młodych fenkułów
5 kwiatów cukini rozciętych na pół
1/2 fenkułu startego na tarce
2 białe brzoskwinie pokrojone na kawałki
10 gałązek rukwi wodnej
200 g świeżego, koziego sera
1 łyżka octu z sherry
1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
sól do smaku
garść liści pachnotki bazyliowatej do przybrania

Przygotowanie
Blanszować łodygi fenkułów i kwiaty cukini przez 6 sekund we wrzątku, schłodzić w wodzie z lodem.
W misce wymieszać wszystkie składniki, poza makaronem i serem. Doprawić do smaku solą. Odcedzić makaron, skropić oliwą, wymieszać, dorzucić do miski, wymieszać. Na środku talerzy rozsmarować ser. Położyć na wierzchu sałatkę, przybrać listkami pachnotki bazyliowatej. Nie należy dodawać pieprzu, bo rukiew wodna ma pieprzowy smak.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE