Adam Chrząstowski

Rolada biszkoptowa z jeżynami


Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 20205

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 jaja

200 g cukru pudru

5 łyżek mąki

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

200 ml śmietanki kremówki

250 g jeżyn

1 op. cukru waniliowego

4 łyżki cukru pudru

olej

 

Przygotowanie:

Ubij jajka z cukrem pudrem na gładką, jasną, puszystą masę. Dodaj przesianą mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Na blasze rozłóż papier pergaminowy wysmarowany tłuszczem i na tym rozsmaruj masę biszkoptową. Piecz 8-10 minut w piekarniku o temp 190 st.C. Natychmiast po upieczeniu odwróć ciasto, oderwij papier i przykryj ściereczką. Ubij śmietankę na pianę i dodaj cukier puder i cukier waniliowy. Rozsmaruj śmietanę na biszkopcie. Na skraju ułóż jeżyny i zwiń roladę. Odstaw zawiniętą roladę do lodówki by ściągnęła. Podawaj pokrojoną w plastry.

powrót

Podobne przepisy

Paliery serowe
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Pavlova
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska
(odc.06) greckie ciasto orzechowe
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Miodownik
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ciasto z syropem z czerwonych pomarańczy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.2) II seria
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.