Przepisy na świąteczne potrawyPrzepisy na świąteczne potrawy

Brownie z bananami

Brownie z bananami
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Roger Mooking

Seria kulinarna:
Nuta egzotyki na co dzień (odc.25)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przygotowanie:



Brownie z bananami:
1 ½ łyżki roztopionego masła
2 łyżki brązowego cukru
4 banany, obrane, przekrojone na pół
¼ szklanki bitej śmietany 35%
¼ szklanki cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
4 brownie (ze sklepu)
30 g startej gorzkiej czekolady
1 łyżka cukru pudru


Brownie z bananami:
Na średnim bądź małym ogniu podgrzej patelnię. Dodaj masło i cukier brązowy. Roztop. Na patelni ułóż banany. Skarmelizuj je z 1 strony (1 minuta), potem przełóż na drugą stronę. Zdejmij patelnię z ognia. Bitą śmietanę wymieszaj w misce z cukrem oraz ekstraktem z wanilii. Zetrzyj na tarce gorzką czekoladę. Brownie posyp cukrem pudrem. Na talerzach ułóż banany i nałóż łyżkę bitej śmietany na każde brownie.

Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE