Ricardo Larrivee

Risotto ze szparagami


Przepis z programu Ricardo i przyjaciele (odc. 1)
trudność: łatwe
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Risotto ze szparagami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 duży pęczek szparagów

1 mała cebula

posiekana

60 g masła

2 szklanki ryżu arborio

½ szklanki białego wina

4 ½ szklanki gorącego bulionu drobiowego

1 ½ szklanki startego parmezanu

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Blachę umieść na środkowej półce w piekarniku i włącz opiekanie. Pokrój szparagi na części i skrop oliwą. Dopraw solą i pieprzem. Opiekaj 3-4 minuty. Odłóż na talerz. W garnku zeszklij cebulę na maśle. Nie rumień. Dodaj ryż i podsmażaj minutę na średnim ogniu, mieszając, by ryż pokrył się masłem. Zalej winem i poczekaj, aż płyn odparuje. Dopraw solą i pieprzem. Dodawaj po pół szklanki bulionu i cały czas mieszaj, aż płyn zostanie wchłonięty. Powtarzaj, aż ryż całkowicie wchłonie bulion i stanie się miękki. Dodaj szparagi i gotuj jeszcze 2 minuty, mieszając. Zdejmij z ognia. Dodaj ser i zamieszaj. Dopraw w razie potrzeby. Natychmiast podaj.

powrót

Podobne przepisy

Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz z pieczonych buraków z krokietami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka wieprzowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka wieprzowe w marynacie miso
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia japońska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.