Grzegorz  Łapanowski

Risotto ze strączkowych kiełków z grasicą


Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

odsłon: 5543

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 op. mieszanki kiełków na patelnię – ok. 300 g kiełków ciecierzycy, soczewicy i grochu

garść kurek

½ cebuli

2 ząbki czosnku

kubek śmietany 18%

70 g sera pleśniowego lazur

1/3 pęczka natki pietruszki

350 g grasicy

oliwa

1 gałązka rozmarynu

 

Przygotowanie:

Grasicę parzymy we wrzątku przez 2 - 3 minuty. Następnie oczyszczamy i kroimy w grube plastry. Cebule i czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy cebulę na złoto i dodajemy czosnek, mieszamy. Dodajemy pokrojone grzyby, kiełki strączkowe i po chwili wino oraz pomidory. Czekamy 2-3 minuty, aż wino odparuje i dodajemy porwany ser, natkę pietruszki i śmietanę. Cały czas mieszamy by składniki połączyły się. Doprawiamy pieprzem. Po chwili na mocno rozgrzany grill wrzucamy grasicę i rozmaryn. Solimy i pieprzymy, grillujemy z obu stron po 2 - 3 minuty. Risotto podajemy z grillowaną grasicą i płatkami sera dojrzewającego.

powrót

Podobne przepisy

Eskalopki cielęce z polskim winem Golesz
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Bobotie
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska
Chorizo w czerwonym winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.9)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.