Proste ciasto francuskie z masłem

Przepis z programu Wypieki i desery Paula Hollywooda (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Proste ciasto francuskie z masłem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

175 g mąki

szczypta miałkiej soli

130 g zimnego, niesolonego masła, pokrojonego w kostkę 1 cm

1 łyżeczka soku z cytryny

130 ml wody

Przygotowanie:

Wsyp mąkę i sól do dużej miski, dodaj sok cytrynowy, wrzuć masło i mieszaj rękami, podlewając wodą, aż składniki się skleją i powstanie miękkie ciasto. Zbierz całą mąkę ze ścianek miski i wyłóż ciasto na posypany mąką blat.

Ruchami od środka ku brzegom, rozwałkuj w prostokąt ok. 10 cm x 30 cm i ułóż krótkim bokiem do siebie. Zawiń do góry dolną jedną trzecią ciasta i przykryj ją górną jedną trzecią. Obróć o 90°.
Powtórz wałkowanie i składanie jeszcze 3 razy, w razie potrzeby podsypując mąką. Jeśli po drugim razie ciasto zrobi się zbyt ciepłe i trudne do wałkowania, owiń je folią spożywczą i włóż na 1 godzinę do lodówki. Potem dokończ czynności.

Owiń ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na przynajmniej 30 minut.

powrót

Podobne przepisy

Strucla z suszonymi owocami namoczonymi w winie lodowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Suszone owoce (odc.35)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tort Pischinger
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Biszkopt z galaretką i owocami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Słodka kanapka z kremem po włosku i konfiturą z moreli
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tort z kremem herbacianym
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Alzacka tarta jabłkowa
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Jabłka (odc. 25)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.