Maryla Musidłowska

Powidła śliwkowe


Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 12630

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2,5 kg śliwek węgierek bez pestek

200 gram orzechów włoskich

250 gram cukru trzcinowego

 

 

Przygotowanie:


Zasypać śliwki w rondlu cukrem, wymieszać, przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni na 8 godzin. Po upływie 3 godzin odkryć rondel. Przebrać orzechy. Podprażyć je na suchej patelni i dosypać do garnka z powidłami. Wymieszać. Przełożyć gorące powidła do wypieczonych w piekarniku słoików i zakręcić wygotowanymi zakrętkami.

powrót

Podobne przepisy

Powidła morelowe
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Pomidory suszone marynowane w oliwie
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ogórki marynowane na słodko w curry
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Powidła śliwkowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Czosnek marynowany w oliwie
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

#Powidło

07.05.2012 01:13


CYTUJ

pragnę zauważyć, że z zasady powidła są ze śliwek. Wszystko co jest z innych owoców (ew. warzyw) robione, to dżemy, marmolady, konfitury, itd.

mersi

postów: 5

29.08.2011 20:47

CYTUJ

mam pytanie jak niemam dostepu do piekarnika to ile mam gotować na gazie czasu i jaki płomień jeżeli to jest możliwe wogole

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.